Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

SEKALAISET

Vuonna 2008 Chai sai kunnian olla maailman ensimmäinen rhodesiankoira epävirallisessa karhunhaukkukokeessa. Karhuna konekarhu-Pena, joka on maailmassa ensimmäinen laatuaan ja huomattavasti eläinystävällisempi vaihtoehto kuin Venäjän ketju-karhu-kokeet. Lisää Penasta voit lukea sivuilta konekarhu.suntuubi.com/

Osallistuimme siis kokeeseen perjantai aamuna 8.8.2008 Orimattilan Mallusjoella. Tässä Chain arvostelulomake. Lisään videon kokeesta, kunhan saan sen nettiin asti.

Olin ennen koetta hieman skeptinen Chain suorituksen suhteen. Ilma oli aika kolea ja satoi, joten ajattelin, että pelkästään koiran takakontista saaminen voisi olla haasteellista. Mitä vielä. Chai pomppasi takakontista ihan helposti ja oli aivan täpinöissään. En tiedä mistä johtui, oliko ilmassa jotain outoa latausta, mutta Chaita oli melkein vaikea pidellä liinassa, kun odottelimme vuoroamme. Se käveli tietä pitkin valppaana ja häntä pystyssä, kenties sen nenään tulvi jo karhun haju. Vihdoin saimme luvan mennä kentälle. Chai sai tien vierestä heti jäljen nenäänsä, jota se seurasikin tarkasti kentälle. Kentällä jäljestys meni pääasiassa ilmavainulla. Vihdoin Chai huomasi karhun, joka seisoi takapää koiraan päin. Voi jestas, sitä haukkua. Hiukan itselläänkin sydän pompahti, kun mun pienestä koirasta lähti sellainen ääni. Chai oli selvästi todella hämillään tapaamisesta, mutta ääntä siitä riitti.

Päästin liinan maahan, mutta Chai pysyi hyvän matkan päässä karhusta. Se selkeästi kuitenkin halusi liikkua karhuun päin, kun karhu liikkui. Houkuttelin Chaita lähemmäs ja se tulikin jokusen metrin eteenpäin. Haukku jatkui ihan koko ajan. Jonkin ajan kuluttua lähdin itse hivuttautumaan piiloa päin, ideana siis oli, että koiran ohjaaja menee piiloon ja koira jatkaa haukkumista kahun luona ilman ohjaajaa. Pääsin piiloon ja Chai pysyi hienosti karhulla ilman minua. Välillä se vilkuili piiloa päin ja tuli pari kertaa kurkkaamaan, että olen vielä siellä, mutta jatkoi kuitenkin heti takaisin karhulle. Kokeen kesto oli 10 minuuttia ja sen ajan Chai haukkui koko ajan.

Kokeen ylituomari Antti Paloheimo oli Chaihin kovin tyytyväinen ja sanoi, että kyllä nämä näyttävät oikeasti riistakoiria olevan. Chai olisi saanut pesädiplomin, jos se vain olisi mennyt lähemmäs karhua. Sen sitkeys sai kuitenkin kehuja. Olin neidistä niin ylpeä, että olin pakahtua. Se haukkui koko kokeen ajan ja selvästi pystyy toimimaan itsenäisesti ja rohkeasti ilman minuakin. Koe kaiken kaikkiaan oli ihan vahtava kokemus ja oli hienoa huomata, että nykyään lähes seurakoiran virkaa toimittavat rhodet pystyvät toimimaan myös alkuperäisessä tehtävässä.

Kyllä Chai vaan on hieno!

©2019 Pukkilan Posse -Kakaón, Kávén, Cuban, Chain ja Chilin elämää- - suntuubi.com