Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

JUOKSUHARRASTUS

Kávén kanssa harrastetaan sekä rata- että maastojuoksua. Heti pennun kotiuduttua aloitimme rättileikit, joissa Kávélla riittääkin intoa ja taistelutahtoa vaikka millä mitalla, rättiä revitään raivolla murinan säestämänä ja se tapetaan joka kerta ravistelemalla.

Ensimmäisen kerran käsivieheen perään Kávé pääsi Svenkan treeneissä 10viikon ikäisenä. Äijän ei kauaa tarvinut miettiä, kun viehe lähti liikkeelle, perään siis mentiin ja vauhdilla, katse koko ajan vieheessä, sen eri liikeratoja seuraten. Into oli jo silloin kova ja kun vielä saatiin ne kintutkin toimimaan pään mukaan, on Kávé oikein mainoa juoksija. Myös radalla Kávé kävi jo ihan pikkupentuna, moottoriviehe oli kuitenkin vielä vähän hämmentävä juttu, joten vieheelle juostiin mamman kanssa. Viehe kuitenkin tapettiin, kun sinne kerran päästiin.

Kávé saavutti maastojuoksuvalion arvon ensimmäisestä mahdollisesta kisastaan kauden 2011 aluksi. Heinäkuussa 2011 Kávésta tuli ensimmäinen unkarinvinttikoira, joka on saavuttanut ratavalion tittelin.

Kávé Hyvinkään radalla kesällä -09, kuva: Outi Puruskainen

Kávé on pienestä asti ollut todella varma vieheen perässä. Kun se juoksee, se keskittyy vain ja ainoastaan vieheen jahtaamiseen tapahtui mitä tahansa. Vaikka kaveri sitä hiukan härkkisikin, Kávé vain jatkaa juoksua. Koppa päässä juokseminen ei tuottanut mitään ongelmia ja koppiin meneminenkään ei tuottanut pään vaivaa. Nykyään Kávé sujahtaa koppiin todella helposti. Kávé on todella nopea juoksija ja jo 13kk:n ikäisenä se juoksi radalla aikoja, jotka olivat hyvin lähellä unkarilaisten käyttövalioaikaa. Heti 15kk täytettyään Kávé suoritti soolojuoksun ja toisen ryhmän hyväksytysti. Drava juoksi Kávén parina ensimmäisessä ryhmässä. Kaikki meni todella hienosti eikä pojille tullut edes vieheellä sanomista. Viimeisen ryhmän Kávé juoksi vain viikon päästä ensimmäisistä Nighty-greynartun kanssa. Tämäkin juoksu meni hienosti ja oli tosi tasainen. Suoritus oli hyväksytty ja näin ollen Kávé suoritti itselleen ratakirjan.

Kávé käsivieheen perässä (kuva: Tommi Mielonen)

25.1.09 Kávé pääsi mukaan rhodesiankoirille järjestettyihin maastotreeneihin, jotka pidettiin Näsijärven jäällä Tampereella. Ensin Kávé juoksi suoran käsivieheen perässä. Tämä meni niin mallikkaasti, että uskalsin laittaa äijän vielä moottorikelkan perässä vedettävän vieheen perään. Tarkoitus oli tehdä rata, joka ei olisi liian rankka 8kk vanhalle pennulle, mutta Kávépa meni sellaista kyytiä väsymättä, että täysipituinen rata sille vedettiin. Viehevarmuus ja into on tällä hetkellä sitä luokkaa, ettei paljon paremmin voisi olla, lopussa tietysti asianmukainen vieheen tappo. Jo 8kk ikäisenä Kávén juoksutyyli näytti todella upealta, matalana mennään, ettei tuulen vastus olisi niin kova. Lisäksi Kávé sai kehuja hienosta vauhdin jakamisestaan, kurvit vedettiin rauhassa, ettei menisi pitkäksi ja sitten suoralla taas kiihdytettiin. Tästä on erittäin hyvä jatkaa. :)

12.10.08 Kávé osallistui Hyvinkäällä Luhtilaukkaajien makkarajuoksuihin, jossa se juoksi etusuoran aikaan 8,2s. Olen suoritukseen todella tyytyväinen, Kávé pinkoi niin nopeasti kuin pystyi ja jäi vieheelle itsenäisesti repimään sitä. Hienoa!! Tästä on hyvä jatkaa talvitauolle.