Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LUONNETESTI HAUHO 30.5.2009

  • Tuomarit Jorma Lankinen ja Kai Tarkka
  • Pisteet +189p, laukausvarma

Toimintakyky +2, hyvä
Terävyys: +3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3, kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2, kohtuullinen
Hermorakenne: +1, hieman rauhaton
Temperamentti: +3, vilkas
Kovuus: +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++laukausvarma


Lauantaina 30.5.2009 suuntasimme auton kohti Hauhoa Chain, Päivin ja Milli-siskon kanssa tarkoituksenamme osallistua siellä luonnetestiin. Olimme paikalla hyvissä ajoin ja ehdimme seurata muiden kokeita, saadaksemme kuvan, mitä olisikaan luvassa. Milli oli ensin ja sen suoritusta katsoessa alkoi jännittää enemmän ja enemmän.

Chai oli taas tapansa mukaan innoissaan, kun otin sen autosta ulos. Tuollainen se on yleensä aina, kun vien sen johonkin uuteen paikkaan ja se aistii, että olemme tulleet tekemään jotain. Ilma oli todella aurinkoinen ja kuuma, joten se toi oman jännityksensä testiin.

Jutustellaan tuomarin kanssa.

Ensimmäiseksi juteltiin tuomareiden kanssa koiran taustoista. Elääkö se taajamassa vai maalla? Onko laumassa muita koiria? Mitä kaikkea se on elämänsä aikana tehnyt? Onko sillä jotain ikäviä kokemuksia elämänsä varrelta? Jännitin testiä tosi paljon etukäteen, mutta kun jutellessa huomasin, että tuomarit ovat tooosi rentoja, hävisi jännitys saman tien. Chai oli tosi rauhallinen ja antoi tuomarin nätisti koskea itseensä.

Kuva: Olli Savolainen

Tuomari kokeilee kuinka luoksepäästävä ja avoin Chai on.

Sitten olikin aika aloittaa testi virallisesti. Ensimmäiseksi oli vuorossa taisteluhalun testaaminen leikkimällä. Olin etukäteen varoittanut tuomareita, ettei Chai varmasti leiki, kun se aika harvoin leikkii kotonakaan, mutta tällä kertaa se yllättikin minut. Sehän leikki! Ensin leikitin sitä kepillä ja sitten pallolla. Olin niin yllättynyt! Ei se leikkiminen mitenkään äärettömän raivokasta ollut, mutta leikkimistä joka tapauksessa. Chai todella ylitti itsensä tässä tilanteessa.

Hei, täällähän on leluja!

Sehän leikkii!!

Seuraavaksi oli kelkan vuoro. Tässä kohtaa koiraa pidetään löysällä hihnalla, kun meitä päin vedetään kelkkaa, jossa on ketjuja ja joka on puettu takilla ja pipolla. Todella epäilyttävän näköinen kapistus siis. :D Tällä osiolla testataan koiran toimintakykyä. Chai huomasi kelkan heti sen liikahdettua ja melko pian se alkoi haukkumaan sitä aivan ihmeissään. Se meinasi vetää minut yhdessä vaiheessa kumoon, kun se vetäsi yhtäkkiä toiseen suuntaan ja mulla oli hihna löysällä. Sain kuitenkin pidettyä Chain aisoissa. Se yritti pysyä ensin mahdollisimman kaukana pelottavasta kelkasta, mutta uskalsi kuitenkin minun rohkaisemana tulla kelkkaa nuuhkimaan. Lopulta se otti jopa hihan ja piponkin suuhun. :D Hetken aikaa minun piti sitä kuitenkin houkutella, niin outo se kapistus oli.

Odotellaan kelkan tuloa. Kuva: Olli Savolainen

Chai prosessoi tilannetta.

Reaktio olikin niin raju, että omistaja meinasi lentää nenälleen. Kuva: Olli Savolainen

Mikä ihmeen hökötys sieltä tulee? Kuva: Olli Savolainen

Uskallettiinhan sitä mamman tuella tulla katsomaankin.

Sitten oli vuoro testata puolustushalua. Tässä osiossa omistaja ja koira kävelevät tietä pitkin ihan kuin olisivat oikeasti lenkillä ja heitä kohtaan hyökkää kulman takaa uhkaava mies kepin kanssa. Kun tuomari hyökkäsi meidän eteemme, asettui Chai saman tien eteeni ja alkoi haukkumaan todella raivokkaasti. Sillä oli karvat aivan pystyssä ja niin tosissaan olen tuskin koskaan Chaita nähnyt. Hassua kyllä, mutta mua alkoi naurattamaan, kun Chai oli niin tosissaan. Kun tuomari vaan lähestyi ja lähestyi, antoi Chai lopulta periksi ja siirtyi mun taakse pelästyneenä ja tuomari pääsi koskemaan mun olkapäätä. Kun tuomari lopetti uhkaamisen, oli Chai taas ok ja jäi hänen kanssaan odottamaan, että minä pääsen taas pihalle. Kutsuin Chaita ja se tuli luokse.

Mikä ihmeen puliukko kulman takaa hyökkää? Kuva: Olli Savolainen

Tänne et todellakaan tule!! Kuva: Olli Savolainen

No voi hemmetti, paras kai ottaa jalat alleen. Kuva: Olli Savolainen

Seuraavaksi oli vuorossa haalaritesti, jolla mitataan koiran kovuutta. Tässä osiossa koiran kanssa kävellessä vierestä vedetään ylös tumma haalari, joka laskeutuu takaisin maahan niin nopeasti, ettei koira ehdi huomata, mikä se on. Chai säikähti haalaria todella paljon ja sinkosi hihnan pituudelta sivulle. Käännyttiin heti takaisin, ettei koira ehdi tutkia, mikä juttu se oli. Sitten käännyttiin taas toiseen suuntaan ja käveltiin haalarin vierestä ohi. Chai otti vähän etäisyyttä ja selvästi muisti, mitä äsken tapahtui.

Hui, mikä ihme sieltä nyt tulee? Kuva: Olli Savolainen

PELOTTAVAA!!! Kuva: Olli Savolainen

Kiersimme omenapuun ja tulimme takaisin alueelle, jossa oli nyt vuorossa tynnyritesti, joka testaa koiran temperamenttia. Tässä osuudessa koiran kanssa ohi kävellessä, lasketaan telineeltä alas iso tynnyri, jossa on kiviä. Tässä kohtaa Chai ei niin säikähtänyt, vaikka aika ääntä tuo hökötys piti. Se oli koko ajan kääntyneenä tynnyriin päin kiinnostuneena ja tuli houkuttelematta tutkimaan sitä.

Sitten oli tynnyritestin vuoro. Kuva: Olli Savolainen

No mitä NYT? Kuva: Olli Savolainen

Kuva: Olli Savolainen

Se vaan lähestyy! Kuva: Olli Savolainen

Kuva: Olli Savolainen

Huh, se olikin vaan tynnyri. Kuva: Olli Savolainen

Tämän jälkeen suuntasimme kohti pimeää huonetta. Tämä osio testaa myös toimintakykyä niinkuin kelkkaosiokin. Kun kävelimme huoneelle, Chai veti kovasti ja oli tosi innokkaan oloinen. Mainitsin tuomareille kuinka sillä on aina kiire joka paikkaan, tuomarit vastasivat, että se onkin tosi hyvä juttu. :) Kun saavuimme huoneelle, Chai jätettiin toisen tuomarin kanssa sen ulkopuolelle käytävälle ja minun piti kutsua sitä kovasti mennessäni huoneeseen. Huoneen käytävän lattialla oli liukureita ja haalareita, jotta alusta olisi vähän inhottava koiralle. Menin huoneen perällä olevaan tuoliin istumaan ja valot sammutettiin. Hetken päästä Chai päästettiin sisään. Se lähti heti etenemään ja käytävän jälkeen pysähtyi hetkeksi haistelemaan tuomaria, joka seisoi suoraan sen edessä. Kun se totesi, ettei tämä ollut mamma, se jatkoi etenemistään hyvin varovaisesti mutta päättäväisesti. Melko pian se löysikin minut ja oli niin onnellinen. :) Hieno suoritus.

Testin toiseksi viimeinen osio mittasi koiran terävyyttä. Tässä osiossa koira kytketään ketjulla kiinni seinään ja omistaja siirtyy vähän matkan päähän piiloon. Hetken päästä tuomari tulee piilosta uhkaamaan koiraa raipalla ja koiran tulisi puolustaa itseään ja antaa tuomarin sen jälkeen lähestyä itseään, kun tuomari on heittänyt raipan pois ja lähestyy ystävällisesti. Chai jäi rauhallisesti odottamaan, kun siirryin sen luota piiloon. Heti, kun se kuuli tuomarin raipan äänen se valpastui ja käänsi katseensa äänen puoleen. Kun tuomari tuli esiin auton takaa uhkaamaan Chaita, se alkoi haukkumaan hurjasti ja haukkui ihan loppuun asti. Koska Chai oli niin toimintakykyinen koko ajan ja puolusti itseään, pääsi tuomari painostamaan sitä todella lähelle. Koko ajan Chai puolusti itseään, mutta lopetti heti, kun tuomari heitti raipan pois ja lähestyi sitä ystävällisesti. Siinä kohtaa Chai hieman luimisteli.

Mitähän nyt tapahtuu? kuva: Olli Savolainen

Tänne et kyllä tule sen raipan kanssa! kuva: Olli Savolainen

Onko se sittenkin kiltti mies? kuva: Olli Savolainen

Viimeisenä testattiin vielä koiran laukauksen sieto. Kävelimme Chain kanssa kauemmas ja kun käännyimme takaisin päin tuli ensin yksi laukaus, jolloin piti pysähtyä ja hetken päästä toinen. Chai ei reagoinut laukauksiin mitenkään. Tämä tosin oli minulla jo tiedossa, koska Chai on testattu aikasemminkin.

Tuomarit miettivät onko koira kuuro vai laukausvarma. :D Kuva: Olli Savolainen

Sitten jäätiin innolla odottamaan tuloksia. Tässä vaiheessa saimme kyllä jo onnitteluja muilta hyvin menneestä testistä. Ensimmäinen tuomareiden kommentti oli, että he olivat todella yllättyneet Chain suorituksesta. Kyselin, että oliko se hyvä vai huono juttu, mutta mulle vain sanottiin, että kuuntele pisteet, niin se selviää. Hetken päästä ymmärsin, että he olivat olleet todella positiivisesti yllättyneitä. :) Kun kuulin testin loppupisteet, olin todella onnellinen. Hieno suoritus ja kaikki osa-alueet plussalla. Kaikki taputtivat ja onnittelivat hienosta suorituksesta. Tästä tuli todella hyvä mieli.

Erityismaininnan sai Chain upea puolustushalu, se käyttäytyi uhkatilanteessa kuulemma juuri niin kuin pitikin. Tuomari kehui tätä moneen kertaan. Itselleni tuli yllätyksenä Chain erittäin suuri puolustushalu ja oli todella mielenkiintoista nähdä miten koira reagoi tuollaisessa tilanteessa. Tuomarit sanoivat, että voin ihan huoletta kävellä pimeällä kujalla, minua ei kukaan pääse raiskaamaan. Minä puolestani mietiskelin, ettei Pukkilassa kukaan ikinä liiku. No sitten voisin kuulemma mennä perjantai-iltana etuilemaan nakkarin jonoon koiran kanssa eikä kellään olisi mitään sanottavaa minulle. :D

Toisena yllätyksenä koin Chain vilkkauden. Se kun on yleensä todella rauhallinen eikä tosiaankaan mikään ADHD. Minulle kuitenkin selitettiin, että tähän vaikuttaa myös koiran nopeus reagoida asioihin ja eri ärsykkeisiin. Tämän takia Chai saikin tästä kohdasta +3 vilkas. Joka kohdassa testiä se kääntyi heti katsomaan, kun jotain tapahtui ja aloitti tilanteen prosessoimisen saman tien.

Kolmas yllätys oli, että Chai olikin hieman pehmeä eikä kova, kuten olin luullut. Hieman se muisteli aikaisempia kokemuksia, kuten esim. haalarilla, jossa se kiersi hieman kauempaa, kun muisti vielä äskeisen tapahtuman.

Oli kyllä erittäin mielenkiintoinen päivä. Oli mukava saada lisää informaatiota koiran luonteesta. Vasta myöhemmin kuulin ja itsekin huomioin, että +1 parempaa tulosta harvoin annetaan toimintakyvystä, joten siitä olin erityisen onnellinen. Chai on toimintakykyinen melkein tilanteessa kuin tilanteessa, tämän osoitti sen karhunhaukkukoekkin. Olin kyllä aina tiennyt, että Chaissa on ytyä, mutten kuitenkaan uskonut ihan tuollaiseen tulokseen. Se on kyllä erittäin hieno tyttö, jolla on varmasti paljon annettavaa luonteensa puolesta rodulle, joka liikaa tuntuu nykyään menevän pehmeiden sohvaperunoiden suuntaan, joilla ei ole viettiä tehdä asioita.

©2019 Pukkilan Posse -Kakaón, Kávén, Cuban, Chain ja Chilin elämää- - suntuubi.com